Armicarb – Ekologiczna alternatywa w ochronie warzyw

Obecnie produkcja roślinna jest bardzo intensywna. Plantatorzy wciąż zwiększają wydajność i oczekują wyższej jakości plonówCoraz większa jest także presja patogenów, a jednocześnie rosną wymagania sieci handlowych w kwestii pozostałości pestycydów w warzywach, dlatego poszukuje się nowych, selektywnych i bezpiecznych rozwiązań w ochronie roślin.

Armicarb SP – Działanie

Armicarb SP ma wielostronny sposób działania, poprzez kombinację ciśnienia osmotycznego, pH i specyficznych reakcji jonów dwuwęglanowych i węglanowych. Działa bardzo szybko, powodując odwodnienie i całkowity rozpad zarodników oraz grzybni podatnych grzybów.Środek działa na szerokie spektrum chorób w uprawie warzyw. Może być stosowany w programach ochrony zarówno z wykorzystaniem konwencjonalnych fungicydów, jak i w produkcji ekologicznej. W Polsce Armicarb od 2017 roku może być stosowany w ochronie przed mączniakiem prawdziwym upraw pomidora, bakłażana, papryki, ogórka, cukinii, melona i dyni w gruncie i pod osłonami.

Formulacja high-tech

Zastrzeżony system zwilżania zastosowany w produkcie Armicarb SP zapewnia całkowite i dokładne pokrycie powierzchni rośliny, jednocześnie ograniczając zmywanie przez deszcz rozpuszczalnej w wodzie substancji aktywnej.

 

 

 

Armicarb SP formulacja high-tech

 

Stosowanie

Preparat ma postać proszku rozpuszczalnego w wodzie, który zawiera 85% dwuwęglanu potasu. Armicarb SP należy zastosować zapobiegawczo od fazy rozwoju liści do fazy pełnej dojrzałości owoców (gdy mają one typową barwę), w dawce – 3 kg/ha.

 

Beata Rogala