Armicarb – Ekologiczna alternatywa w ochronie warzyw
Obecnie produkcja roślinna jest bardzo intensywna. Plantatorzy wciąż zwiększają wydajność i oczekują wyższej jakości plonów. Coraz większa jest także presja patogenów, a jednocześnie rosną wymagania sieci handlowych w kwestii pozostałości pestycydów w warzywach, dlatego poszukuje się Środków , selektywnych i bezpiecznych rozwiązań w ochronie roślin jakim jest Armicarb.
Armicarb SP – Działanie
Armicarb SP ma wielostronny sposób działania, poprzez kombinację ciśnienia osmotycznego, pH i specyficznych reakcji jonów dwuwęglanowych i węglanowych. Działa bardzo szybko, powodując odwodnienie i całkowity rozpad zarodników oraz grzybni podatnych grzybów.Środek działa na szerokie spektrum chorób w uprawie warzyw. Może być stosowany w programach ochrony zarówno z wykorzystaniem konwencjonalnych fungicydów, jak i w produkcji ekologicznej. W Polsce Armicarb od 2017 roku może być stosowany w ochronie przed mączniakiem prawdziwym upraw pomidora, bakłażana, papryki, ogórka, cukinii, melona i dyni w gruncie i pod osłonami.
Formulacja high-tech
Zastrzeżony system zwilżania zastosowany w produkcie zapewnia całkowite i dokładne pokrycie powierzchni rośliny, jednocześnie ograniczając zmywanie przez deszcz rozpuszczalnej w wodzie substancji aktywnej.
Armicarb SP formulacja high-tech
Stosowanie
Preparat ma postać proszku rozpuszczalnego w wodzie, który zawiera 85% dwuwęglanu potasu.Środek należy zastosować zapobiegawczo od fazy rozwoju liści do fazy pełnej dojrzałości owoców (gdy mają one typową barwę), w dawce – 3 kg/ha.
Beata Rogala