Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin

Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin

Prawidłowe zaopatrzenie roślin uprawnych we wszystkie składniki pokarmowe ma decydujący wpływ na ich wzrost oraz na wysokość i jakość plonu. O skuteczności nawożenia wapniem i siarką decyduje forma, w jakiej pierwiastki te występują w nawozach.

Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin
Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin

 

 

Większość rolników dba o prawidłowy odczyn gleby, dobre zaopatrzenie upraw w azot, fosfor, potas, magnez i mikroskładniki. Producenci rzepaku pamiętają oczywiście o odpowiednim zaopatrzeniu plantacji także w siarkę. Wielu rolników zapomina jednak o nawożeniu wapniem, który jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym.

Drugim bardzo ważnym i również niedocenianym składnikiem pokarmowym jest siarka. Potrzeby nawozowe upraw na ten składnik wzrastają w ostatnich latach w związku z ograniczeniem emisji dwutlenku siarki przez przemysł. Według GUS w 1980 roku emisja dwutlenku siarki wynosiła mniej więcej 4 mln ton, a w 2010 roku już tylko około 1,1 mln ton. Jest to związane z działaniami proekologicznymi i ochroną środowiska. Optymalny dla prawidłowego wzrostu roślin poziom siarki w podłożu wynosi 20–40 mg/l gleby.Nawóz CaTs - Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin

Niedoceniane składniki

Powszechna jest wiedza na temat roli wapnia w poprawie odczynu i struktury gleby. Aby rośliny mogły pobrać wapń, musi on występować w glebie w dostatecznej ilości i w łatwo dostępnej dla nich formie. Z prowadzonych przez Agrosimex badań wynika, że bardzo często nawet w glebach o uregulowanym odczynie, wynoszącym 6,5 i więcej, zawartość przyswajalnego wapnia jest bardzo niska. Najniższy zanotowany przez nas poziom to 58 mg Ca/l gleby, a najwyższy – 4360 mg Ca/l gleby. Jednak zdecydowana większość badanych gleb ma zawartość wapnia
odżywczego w przedziale 210–500 mg/l. Dla porównania warto przypomnieć, że optymalny poziom wapnia odżywczego dla większości upraw warzywniczych wynosi 1000–1500 mg/l gleby.

Wpływ CaTS na jakość liści szpinaku. Oprysk doglebowy CaTS 100l/ha, McDonalds, Australia, 2017

  Ilość i masa uszkodzonych liści (g) Ilość i masa uszkodzonych liści(%)
CaTS 3,1 2,5
Kontrola 24,8 21,0

Wpływ fertygacji nawozem CaTS Tiosiarczan wapnia na plonowanie papryki odmiany Luzon, Rdzuchów, Fertico, 2016 rok

Kombinacja Plon papryki w kg/poletko Wzrost plonu w %
Kontrola 140,01 -
ASX CaTS 1x20l/ha 156,92 +12%

Rola wapnia

  • Jest składnikiem budulcowym ścian komórkowych, związków pektynowych (protopektyn) i blaszki środkowej – dzięki czemu budowa tkanek jest stabilna.
  • Wpływa na właściwą gospodarkę hormonalną roślin.
  • Kontroluje właściwą strukturę i funkcjonowanie błon cytoplazmatycznych oraz organelli, tj. jądro i mitochondria.
  • Wpływa na podziały komórek, ich wzrost oraz funkcjonowanie.
  • Działa odwadniająco na koloidy plazmy. Jest składnikiem enzymów oddechowych.
  • Wpływa na pobieranie składników pokarmowych przez korzenie.
  • Wpływa na otwieranie i zamykanie aparatów szparkowych,dzięki czemu rośliny w niekorzystnych warunkach ograniczają transpirację i poprawiają efektywność gospodarki wodnej.

Zapotrzebowanie na siarkę

Siarka jest łatwo wymywana z gleby – roczne straty wynoszą 30–70 kg/ha. Rośliny uprawne – w zależności od gatunku – pobierają od 12 do 35, a nawet do 80 kg siarki (S) z ha rocznie. Rośliny o dużym zapotrzebowaniu na siarkę: (>50 kg S/ha) – rośliny krzyżowe: rzepak, brokuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, rzodkiewka, oraz warzywa liliowate: cebula, czosnek, por. Rośliny o średnim zapotrzebowaniu na siarkę (20–50 kg S/ha) – motylkowe wieloletnie, strączkowe: bób, groch, fasola, soja, łubin, kukurydza, ziemniaki, burak ćwikłowy, cukrowy i pastewny,
Rośliny o małym zapotrzebowaniu na siarkę (<20 kg S/ha) – zboża.

Wpływ nawożenia dolistnego nawozem CaTS Tiosiarczan wapnia na strukturę plonu ziemniaków Innovator, Fertico, 2016 rok

Kombinacja Plon w kg/poletko >80mm 60–80 mm 40–60 mm <40 mm
Kontrola 54,75 3,45 13,66 28,9 4,3
ASX CaTS 4 x 6 l/ha 64,5 5,85 27,7 28,85 2,1

Rola siarki

  • Siarka odpowiada za przemiany azotu w roślinie. Jest składnikiem aminokwasów (metionina, cystyna i cysteina).
  • Odpowiada za zmniejszenie udziału niebiałkowych form azotu w roślinie (obecność cysteiny warunkuje aktywność reduktazy azotanowej).
  • Aktywuje gospodarkę energetyczną roślin oraz ich mechanizmy obronne poprzez zwiększoną produkcję fitoaleksyn i glutationu, który jest prekursorem zapachu i smaku (szczególnie ważny w uprawie cebuli – dobre zaopatrzenie w siarkę łagodzi smak cebuli); glutation wspomaga też regenerację uszkodzonych tkanek.
  • Jest składnikiem witaminy B1(tiamina), odpowiedzialnej m.in. za metabolizm węglowodanów, i H (biotyna).
  • Bierze udział w reakcjach enzymatycznych odpowiedzialnych za biologiczne wiązanie azotu atmosferycznego przez bakterie brodawkowe, redukuje azotany do amoniaku oraz uczestniczy w procesie fotosyntezy (ferrodoksyna).
  • Wpływ na syntezę ligniny oraz kwasów tłuszczowych (siarka jako składnik koenzymu stanowi przenośnik grup acylowych).
  • Wpływa na kumulację skrobi w ziemniakach.
  • Podnosi walory smakowe i zapachowe niektórych produktów roślinnych (cebula, czosnek) przez obecność w lotnych związkach, takich jak tioestry alifatyczne, polisiarczki, sulfotlenki.
  • Zwiększa odporność roślin na choroby i szkodniki – właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze ma między innymi aliacyna obecna w czosnku.

Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin

Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin
Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin

Obecnie jedynym na polskim rynku nawozem, który łączy w sobie wapń i siarkę – dwa bardzo ważne dla wzostu roślin uprawnych składniki pokarmowe – w płynnej formie jest CaTs Tiosiarczan wapnia. Zawiera on 9% CaO, tj. 112 g w 1 litrze, i 25% SO3, tj. 312 g/l w postaci tiosiarczanu wapnia.

Nawóz ten jest doskonałym źródłem łatwo i szybko dostępnych siarki i wapnia.Ogromną zaletą tiosiarczanu wapnia jest jego wpływ na zmniejszenie zasolenia gleb. CaTs dzięki swoim zaletom jest coraz bardziej popularny w nawożeniu warzyw.

Nawóz CaTs można stosować: w formie oprysku doglebowego lub za pomocą węży rozlewowych razem z RSM i KTS Tiosiarczanem potasu, do fertygacji i irygacji warzyw, do nawożenia dolistnego. Wprowadzenie do programów nawożenia warzyw nawozu CaTs jest jednym z warunków uzyskania wysokich i dobrych jakościowo plonów oraz zmniejszenia strat podczas przechowywania.Tiosiarczan wapnia jest świetnym stabilizatorem azotu w glebie, zapobiega nadmiernym stratom azotu, zwiększa jego dostępność dla roślin, podnosi zawartość białka w roślinach.

Nawóz CaTs działa na przemiany azotu na 2 poziomach – jego stosowanie hamuje straty związane z ulatnianiem się azotu (amoniaku) oraz optymalizuje proces nitryfikacji, dzięki czemu następuje ograniczenie strat azotu związanych z wymywaniem. Poprawa wykorzystania azotu z nawozów mineralnych nabiera nowego znaczenia w związku z wejściem w życie przepisów dyrektywy azotanowej.

Stosowanie CaTs obniża poziom szkodliwych azotanów w roślinach. Środek usprawnia infiltrację wody, zwiększa odporność roślin na stres wodny, aktywizuje życie biologiczne gleb. Poprawia też strukturę gleby i jej napowietrzenie oraz wpływa na rozwój systemu korzeniowego roślin. Tiosiarczan wapnia ma niezwykłe właściwości zwiększające dostępność dla roślin potasu, magnezu, fosforu, żelaza, manganu i cynku. Stosowanie CaTs sprawia, że rośliny oszczędzają energię potrzebną na pobieranie składników pokarmowych i mogą ją wykorzystać do innych procesów życiowych, co jest szczególnie ważne wczesną wiosną, w okresach niskich temperatur.

Wpływ nawożenia dolistnego nawozem CaTS (4 x10 l/ha) na jakość i wysokość plonu kapusty białej,
SADEF, Francja, 2008 rok

  Kontrola CaTS® (4 x 10 l/ha) oprysk dolistny
Koncentracja Ca w liściach % 2,54 2,83 (+11,4%)
Plon t/ha 84,2 84,3 (+0,1%)
S – koncentracja w kapuście podczas zbiorów % 0,35 0,43 (+22,8%)
Ca – koncentracja w kapuście podczas zbiorów % 0,87 0,96 (+10,6%)
Okres trwałości handlowej – dni 21 52 (+147%)

Ze świata o nawóz CaTs

W USA i Holandii bardzo popularne jest stosowanie nawozu CaTs w uprawie cebuli w celu poprawy jej walorów smakowych – złagodzenia ostrości (dostarcza się łatwo dostępnej siarki) – oraz zmniejszenia strat podczas przechowywania (ograniczenie aktywności enzymów oddechowych dzięki dostarczeniu łatwo dostępnego wapnia).

Krzysztof Zachaj