Fosfiron Cu i Mg wspomaga Integrowaną Ochronę cz. II

Czym jest Integrowana Ochrona?

Plantacja kapusty głowiastej całkowicie porażona przez czerń krzyżowych
Plantacja kapusty głowiastej całkowicie porażona przez czerń krzyżowych

Integrowana ochrona stanowi podstawowy dział integrowanej produkcji i uwzględnia wykorzystanie – w sposób zrównoważony – postępu technologicznego i biologicznego w uprawie, ochronie i nawożeniu roślin przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa środowiska przyrodniczego i żywności. Bezpieczeństwo żywności ma szczególne znaczenie w spożywaniu warzyw i owoców, które są uznane za synonim zdrowia i właściwego odżywiania. Istotą integrowanej ochrony roślin warzywnych jest uzyskiwanie wysokich plonów dobrej jakości, w optymalnych warunkach uprawy, w sposób niezagrażający naturalnemu środowisku i zdrowiu człowieka. W ochronie integrowanej w możliwie największym stopniu wykorzystuje się naturalne mechanizmy biologiczne i fizjologiczne roślin, wspierane przez racjonalne wykorzystanie konwencjonalnych, naturalnych i biologicznych środków ochrony roślin oraz nawozów dolistnych, które stymulują naturalne mechanizmy obronne. Na rynku znajduje się duża liczba nawozów dolistnych, środków wspomagających wzrost i stymulujących odporność na choroby. Niestety, tylko niewielka ich liczba posiada wiarygodne, potwierdzone obiektywnymi badaniami jednostek naukowych w Polsce opinie i zalecenia dla praktyki, uznawane przez wielu producentów warzyw i owoców. Powszechnie znane są nawozy zawierające związki: fosforynowe, krzemu, magnezu, miedzi, wapnia czy jonów srebra.

Fosfiron Mg – skuteczny nawóz dolistnyFosfiron Mg

Jest to płynny nawóz przeznaczony do nawożenia dolistnego, doglebowego i fertygacji roślin warzywnych i ozdobnych, sadów oraz wielu upraw rolniczych. Nawóz zawiera 3% azotu (N), 39,5% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w wodzie, 9,9% magnezu (mgO) rozpuszczalnego w wodzie. Mechanizm działania Fosfironu mg w roślinie jest wielokierunkowy: działa jako efektywny środek odżywczy uzupełniający niedobory fosforu i magnezu, zwłaszcza w okresie generatywnego rozwoju roślin (kwitnienia, owocowania), rozwoju systemu korzeniowego, zwiększa odporność roślin na stresy termiczne, siedliskowe, stymuluje mechanizmy obronne. Ważną zaletą jest możliwość łącznego stosowania nawozów dolistnych, w tym także Fosfironu mg, z wieloma konwencjonalnymi środkami grzybobójczymi w dawkach obniżonych lub stosowanych przemiennie, co jest zgodne z systemem integrowanej uprawy i ochrony roślin.

Skuteczność nawozu zbadana w Instytucie Ogrodnictwa

W instytucie Ogrodnictwa w Skiernieiwcach prowadzone są badania pozwalające ocenić przydatność wielu środków alternatywnych, w tym także specjalistycznych nawozów dolistnych, jak Fosfiron mg, który posiada wcześniej opisane właściwości nawozowe w stymulacji wzrostu i ochronie roślin warzywnych (kapusta głowiasta, ogórek polowy, marchew, burak ćwikłowy i pietruszka) przed chorobami. Uzyskane wyniki badań zestawiono w tabelach. Nawóz dolistny Fosfiron mg wykazał zadowalający wpływ na stymulację wzrostu i ochrony wybranych gatunków roślin warzywnych na choroby pochodzenia grzybowego. Najwyższy rezultat ochronny badanego nawozu uzyskano w przypadku buraka ćwikłowego przed chwościkiem (skuteczność 96%), a efekt zadowalający w przypadku ochrony pietruszki przed mączniakiem prawdziwym (skuteczność 70%) i ogórka polowego przed mączniakiem rzekomym (skuteczność 79%). uzyskane wyniki badań nad ochronnym działaniem nawozu dolistnego Fosfiron mg potwierdzają, że może stanowić niezbędne uzupełnienie w przemiennym stosowaniu środków konwencjonalnych (fungicydów) i nawozu dolistnego o działaniu fungicydalnym w systemie integrowanej uprawy i ochrony roślin warzywnych.

tabela fosfirom mg pietruszka tabela fosfiron mg i marchew

Prof. dr hab. Józef Robak

 

Zobacz też: