Fosfiron Cu i Mg wspomaga Integrowaną Ochronę cz. II
Czym jest Integrowana Ochrona?
Integrowana ochrona stanowi podstawowy dział integrowanej produkcji i uwzględnia wykorzystanie – w sposób zrównoważony – postępu technologicznego i biologicznego w uprawie, ochronie i nawożeniu roślin przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa środowiska przyrodniczego i żywności. Bezpieczeństwo żywności ma szczególne znaczenie w spożywaniu warzyw i owoców, które są uznane za synonim zdrowia i właściwego odżywiania. Istotą integrowanej ochrony roślin warzywnych jest uzyskiwanie wysokich plonów dobrej jakości, w optymalnych warunkach uprawy, w sposób niezagrażający naturalnemu środowisku i zdrowiu człowieka. W ochronie integrowanej w możliwie największym stopniu wykorzystuje się naturalne mechanizmy biologiczne i fizjologiczne roślin, wspierane przez racjonalne wykorzystanie konwencjonalnych, naturalnych i biologicznych środków ochrony roślin oraz nawozów dolistnych, które stymulują naturalne mechanizmy obronne. Na rynku znajduje się duża liczba nawozów dolistnych, środków wspomagających wzrost i stymulujących odporność na choroby. Niestety, tylko niewielka ich liczba posiada wiarygodne, potwierdzone obiektywnymi badaniami jednostek naukowych w Polsce opinie i zalecenia dla praktyki, uznawane przez wielu producentów warzyw i owoców. Powszechnie znane są nawozy zawierające związki: fosforynowe, krzemu, magnezu, miedzi, wapnia czy jonów srebra.
Fosfiron Mg – skuteczny nawóz dolistny
Jest to płynny nawóz przeznaczony do nawożenia dolistnego, doglebowego i fertygacji roślin warzywnych i ozdobnych, sadów oraz wielu upraw rolniczych. Nawóz zawiera 3% azotu (N), 39,5% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w wodzie, 9,9% magnezu (mgO) rozpuszczalnego w wodzie. Mechanizm działania Fosfironu mg w roślinie jest wielokierunkowy: działa jako efektywny środek odżywczy uzupełniający niedobory fosforu i magnezu, zwłaszcza w okresie generatywnego rozwoju roślin (kwitnienia, owocowania), rozwoju systemu korzeniowego, zwiększa odporność roślin na stresy termiczne, siedliskowe, stymuluje mechanizmy obronne. Ważną zaletą jest możliwość łącznego stosowania nawozów dolistnych, w tym także Fosfironu mg, z wieloma konwencjonalnymi środkami grzybobójczymi w dawkach obniżonych lub stosowanych przemiennie, co jest zgodne z systemem integrowanej uprawy i ochrony roślin.
Skuteczność nawozu zbadana w Instytucie Ogrodnictwa
W instytucie Ogrodnictwa w Skiernieiwcach prowadzone są badania pozwalające ocenić przydatność wielu środków alternatywnych, w tym także specjalistycznych nawozów dolistnych, jak Fosfiron mg, który posiada wcześniej opisane właściwości nawozowe w stymulacji wzrostu i ochronie roślin warzywnych (kapusta głowiasta, ogórek polowy, marchew, burak ćwikłowy i pietruszka) przed chorobami. Uzyskane wyniki badań zestawiono w tabelach. Nawóz dolistny Fosfiron mg wykazał zadowalający wpływ na stymulację wzrostu i ochrony wybranych gatunków roślin warzywnych na choroby pochodzenia grzybowego. Najwyższy rezultat ochronny badanego nawozu uzyskano w przypadku buraka ćwikłowego przed chwościkiem (skuteczność 96%), a efekt zadowalający w przypadku ochrony pietruszki przed mączniakiem prawdziwym (skuteczność 70%) i ogórka polowego przed mączniakiem rzekomym (skuteczność 79%). uzyskane wyniki badań nad ochronnym działaniem nawozu dolistnego Fosfiron mg potwierdzają, że może stanowić niezbędne uzupełnienie w przemiennym stosowaniu środków konwencjonalnych (fungicydów) i nawozu dolistnego o działaniu fungicydalnym w systemie integrowanej uprawy i ochrony roślin warzywnych.
Prof. dr hab. Józef Robak
Zobacz też: