Komunikat warzywniczy BCS z dn. 17.06.2014 r. – zagrożenie dla warzyw kapustnych

W całej Polsce szczególnie na terenach o dużym zagęszczeniu upraw warzyw kapustnych stwierdzono obecność motyli i gąsienic tantnisia krzyżowiaczka i bielinka rzepnika.

Tantniś krzyżowiaczek (Plutella maculipennis)

Szkody wyrządzają gąsienice (do 12 mm długości), jasnozielone z wyraźną segmentacją ciała i ciemną głową. Gąsienice wiosennego pokolenia żerują w liściach sercowych i w zawiązujących się główkach kapusty, różach kalafiora i brokuła. Rośliny z uszkodzonym przez tantnisia stożkiem wzrostu nie zawiązują główek i róż. Gąsienice początkowo minują liście, później zjadają miękisz w skutek czego powstają „okienka” w liściach zewnętrznych

Bielinek rzepnik (Pieris rapae)

Gąsienice są aksamitne, jasnozielone, długości do 35 mm. Żerują pojedynczo, wygryzając nieregularne otwory w liściach. Przy masowym wystąpieniu mogą powodować duże szkody. Próg zagrożenia wynosi 1–3 gąsienice na 10 roślinach.

Profilaktyka i zwalczanie

Zabieg opryskiwania należy wykonać na najmłodsze stadia rozwojowe gąsienic, które są bardziej wrażliwe na insektycydy. Do zwalczania gąsienic w warzywach kapustnych polecamy insektycydy Decis Mega 050 EW w dawce 0,15 L/ha oraz Proteus 110 OD w dawce 0,75 l/ha.