Komunikat warzywniczy BCS z dnia 28.04.2014 – Śmietka kapuściana i Pchełki
Komunikat warzywniczy o zagrożeniu dla upraw przez śmietkę kapuścianą oraz pchełki
Śmietka kapuściana
Zagrożenia dla warzyw kapustnych – kapusta, kalafior, brokuł. W całej Polsce trwa intensywny lot śmietki kapuścianej, w wielu regionach przekroczony został próg szkodliwości.
Przypominamy o monitorowaniu plantacji przy pomocy pułapek zapachowych.
Ochrona przed śmietką kapuścianą
Opryskiwanie insektycydem należy wykonać w okresie lotu muchówek. Optymalny termin ustala się przy pomocy pułapek zapachowych odławiających tylko ciężarne samice.
Przypominamy, że rejestrację w warzywach kapustnych m.in. do zwalczania śmietki kapuścianej ma insektycyd Proteus 110 OD. Stosowany w dawce 0,75 l/ha działa na szkodniki kontaktowo w trakcie oprysku i systemicznie w roślinie do 2-3 tygodni po zabiegu.
Przypominamy również o pozytywnym działaniu preparatu Movento 100 SC na ograniczanie populacji śmietki kapuścianej. Preparat ten jest zarejestrowany w ochronie warzyw kapustnych przed mszycami w dawce 0,75 l/ha.
Szczegółowe informacje dotyczące szkodliwości, identyfikacji szkodnika oraz instrukcje wystawiania pułapek zapachowych i monitorowania plantacji w Komunikacie warzywniczym z dnia 14.04.2014.
Pchełki (Phyllotreta)
Małe skaczące chrząszcze wygryzające liczne drobne wgłębienie lub otwory w liściach.
Żerują na :
- warzywach kapustnych,
- rzodkiewce,
- rzodkwi,
- chrzanie.
Nie zwalczane pchełki mogą spowodować spadek plonu. Liście pokryte wyżerkami, żółkną, brązowieją i zasychają.
2-4 chrząszcze na 1 m2 lub pierwsze objawy żerowania są sygnałem do wykonania zabiegu opryskiwania.
Ochrona przed pchełkami
Pierwszy zabieg opryskiwania należy wykonać gdy na metrze bieżącym rzędu wystąpią 2 chrząszcze lub objawy żerowania.
Zaleca się zastosować jeden z zarejestrowanych preparatów zgodnie z Programem Ochrony Roślin Warzywniczych.