Komunikat warzywniczy BCS z dnia 28.04.2014 – Śmietka kapuściana i Pchełki

Komunikat warzywniczy o zagrożeniu dla upraw przez śmietkę kapuścianą oraz pchełki

Śmietka kapuściana

Zagrożenia dla warzyw kapustnych – kapusta, kalafior, brokuł. W całej Polsce trwa intensywny lot śmietki kapuścianej, w wielu regionach przekroczony został próg szkodliwości.
Przypominamy
o monitorowaniu plantacji przy pomocy pułapek zapachowych. 

Ochrona przed śmietką kapuścianą

Opryskiwanie insektycydem należy wykonać w okresie lotu muchówek. Optymalny termin ustala się przy pomocy pułapek zapachowych odławiających tylko ciężarne samice.

larwa śmietki kapuścianej żerująca na korzeniu brokuła

objawy żerowania pchełek na liściu kalafiora

Przypominamy, że rejestrację w warzywach kapustnych m.in. do zwalczania śmietki kapuścianej ma insektycyd Proteus 110 OD. Stosowany w dawce 0,75 l/ha działa na szkodniki kontaktowo w trakcie oprysku i systemicznie w roślinie do 2-3 tygodni po zabiegu.

Przypominamy również o pozytywnym działaniu preparatu Movento 100 SC na ograniczanie populacji śmietki kapuścianej.  Preparat ten jest zarejestrowany w ochronie warzyw kapustnych przed mszycami w dawce 0,75 l/ha.

Szczegółowe informacje dotyczące szkodliwości, identyfikacji szkodnika oraz instrukcje wystawiania pułapek zapachowych i monitorowania plantacji w Komunikacie warzywniczym z dnia 14.04.2014.

Pchełki (Phyllotreta)                         

Małe skaczące chrząszcze wygryzające liczne drobne wgłębienie lub otwory w liściach.

Żerują na :

  • warzywach kapustnych,
  • rzodkiewce,
  • rzodkwi,
  • chrzanie.

Nie zwalczane pchełki mogą spowodować spadek plonu. Liście pokryte wyżerkami, żółkną, brązowieją i zasychają.
2-4 chrząszcze na 1 m2 lub pierwsze objawy żerowania są sygnałem do wykonania zabiegu opryskiwania.

Ochrona przed pchełkami

Pierwszy zabieg opryskiwania należy wykonać gdy na metrze bieżącym rzędu wystąpią 2 chrząszcze lub objawy żerowania.
Zaleca się zastosować jeden z zarejestrowanych preparatów zgodnie z Programem Ochrony Roślin Warzywniczych.