Ochrona pomidorów przed zarazą

Zaraza ziemniaka, której sprawcą jest grzybopodobny organizm Phytophthora infestans, stanowi największe zagrożenie chorobowe nie tylko dla ziemniaków, ale też dla pomidorów w uprawach polowych i pod osłonami. W sprzyjających warunkach może w ciągu kilku dni dojść do epidemii i całkowitego wyniszczenia zarażonych roślin.

W efekcie infekcji zaraza wywołana przez Phytophthora infestans poraża wszystkie nadziemne części rośliny pomidorów. Na liściach tworzą się oliwkowe plamy, a przy wysokiej wilgotności powietrza, np. w uprawach w namiotach foliowych, w miejscach plam na dolnej stronie liści widoczny jest białawy nalot zarodnikującej grzybni. W warunkach wysokiej presji sprawcy choroby w tym samym czasie na łodygach i owocach powstają brunatne plamy, które także pokrywają się białawą zarodnikującą grzybnią. Należy pamiętać, że od okresu infekcji roślin do powstania pierwszych objawów choroby, w zależności od temperatury i wilgotności powietrza, upływa zwykle 6–10 dni.

Zaraza ziemniaka

W tym okresie rośliny wyglądają jak zdrowe, lecz w rzeczywistości są już chore, ponieważ zaraza zasiedliła już tkanki roślin. Choroba jest szczególnie groźna dla młodych roślin pomidora w fazie rozsady (skala BBCH 19), gdy porażeniu ulegnie łodyga, roślina szybko zamiera. W tej fazie wzrostu roślin pomidora objawy choroby widoczne są także na łodygach i ogonkach liściowych – w postaci rozległych brunatnych plam. Zwalczanie zarazy ziemniaka jest szczególnie trudne z uwagi na jej łatwość i szybkość rozprzestrzeniania się. Mając na uwadze potrzebę dużej liczby zabiegów ochronnych i związanych z tym kosztów, a także chemizację środowiska, stosowanie zasad integrowanej ochrony w przypadku tej choroby jest koniecznością. Podstawową metodą ochrony pomidorów i ziemniaków przed zarazą w okresie ich największego zagrożenia jest opryskiwanie zapobiegawcze i interwencyjne środkami grzybobójczymi o działaniu systemicznym i powierzchniowym, wyniszczającym grzybnię już w okresie jej zasiedlenia w tkankach roślin pomidora czy ziemniaków.

Armetil M 72 WP

To środek zawierający dobrze znaną substancję: metalaksyl oraz mancozeb. Armetil jest środkiem systemicznym szybko rozprzestrzeniającym się w roślinie – z natychmiastowym skutkiem wyniszczania grzybni w tkankach porażonych roślin. Preparat można zastosować nawet dwukrotnie, w odstępach co 5–7 dni. Jest doskonały w zwalczaniu zarazy ziemniaka i w uprawach polowych pomidora – w dawce 2,25 kg/ha.

Nordox 75 WG

To unikalny tlenek miedzi To środek grzybobójczy zawierający 75% miedzi w postaci tlenku miedziowego. Preparat ma działanie kontaktowe, jest przeznaczony do stosowania zapobiegawczego w uprawie pomidorów gruntowych przeciwko bakteryjnej cętkowatości pomidora, zarazie ziemniaka i alternariozie. Zalecana dawka to 1–2 kg/ha. Przy znacznym nasileniu choroby zaleca się stosowanie wyższej dawki. Preparat bardzo dobrze przylega do powierzchni roślin, dzięki bardzo małym rozmiarom cząsteczek tlenku miedzi.

Vondozeb 75 WG

 Vondozeb 75 WG jest środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym – do stosowania zapobiegawczego w ochronie jabłoni, ziemniaków, pomidorów, cebuli,agrestu, porzeczki czarnej i porzeczki czerwonej przed chorobami grzybowymi. Maksymalna dawka do jednorazowego zastosowania to 2 kg/ha. Środek stosuje się zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby. Przeciwko zarazie ziemniaka pierwszy zabieg najlepiej wykonać zgodnie z sygnalizacją. Ma postać wygodnego w stosowaniu granulatu.

Funguran A Plus NEW 50 WP

Jest środkiem grzybobójczym zawierającym wodorotlenek miedzi o działaniu kontaktowym – do stosowania zapobiegawczego w ochronie ziemniaków, ogórków i pomidorów w uprawie gruntowej przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. Chroniąc pomidory (w gruncie), stosujemy dawkę 1,5–2 kg/ha zapobiegawczo po wysadzeniu roślin na pole lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby. Zabiegi należy powtarzać w miarę potrzeby od fazy rozwoju pierwszych pędów bocznych do 3 dni przed zbiorem.

Patrycja Staszewska