DoradztwoWarzywnicze.pl

26 stycznia, 2014

Przygotowanie rozsady – strategia (cz. 1)

Rozsada to młoda roślina zwykle w stadium kilku liści, uzyskana z siewu nasion w szklarniach i ogrzewanych tunelach foliowych, a następnie przesadzana na miejsce stałe. Można wyróżnić kilka typów rozsady: rwana z odsłoniętymi korzeniami lub posiadająca bryłę korzeniową.

Dlaczego produkujemy rozsadę?

Rozsada przygotowywana jest, aby uzyskać wcześniej plony o lepszej jakości, np. sałaty. Ale także w przypadku uprawy roślin ciepłolubnych, które potrzebują wyższych temperatur do wzrostu, jak pomidor i ogórek, oraz dla warzyw, które po wschodzie nasion bardzo wolno rosną, np. kalafior, brokuł, kapusta. Dzięki przygotowaniu rozsady doniczkowej rośliny nie są narażone na stres związany z pikowaniem i po posadzeniu na miejsce stałe mogą kontynuować wzrost.

Podłoże – jakie wybrać? 

Jednym z podstawowych czynników mających wpływ na jakość rozsady jest użycie odpowiedniego podłoża, w którym rozwija się system korzeniowy. Rozsady warzyw przygotowuje się głównie w podłożach organicznych, które powinny charakteryzować się dobrymi właściwościami strukturalnymi, powietrzno-wodnymi i przepuszczalnymi. Dodatkowo podłoże musi posiadać odpowiedni odczyn oraz zawierać optymalną ilość składników pokarmowych dostosowanych do zapotrzebowania danego gatunku warzyw. Obecnie w produkcji ogrodniczej wykorzystuje się przede wszystkim substraty przygotowywane przez specjalistyczne firmy. Takie podłoża są wyrównane pod względem składu poszczególnych frakcji i tym samym dostosowane do kolejnych etapów oraz technologii produkcji rozsady. W ich składzie znajduje się mieszanka kilku rodzajów torfów (np. torf niski, wysoki, ciemny) o różnej granulacji. Do profesjonalnej produkcji rozsady zalecany jest substrat produkowany z różnych frakcji torfu wysokiego.

Jak przygotować substrat?

Warto bazować na torfie wysokim, ponieważ transportowany i przechowywany jest on w stanie surowym, dlatego też długo zachowuje swoje fizyczno-chemiczne właściwości. Podłoże przygotowywane samodzielnie należy uwolnić od patogenów glebowych, tj. Pythium spp., Phytophthora spp., Fusarium i Alternaria spp., które są sprawcami m.in. zgorzeli siewek.basamid

Czym odkażać podłoże?

W celu odkażenia podłoża można zastosować do podlewania Proplant 722 SL lub Previcur Energy 840 SL, a także zapobiegawczo lub interwencyjnie podlewać nimi młode rośliny. Środek Basamid 97 GR również skutecznie eliminuje patogeny glebowe, szkodniki i nasiona chwastów, jeżeli zastosowany będzie w tunelu foliowym jesienią przed planowanym założeniem uprawy.

Pożyteczne bakterie na żyzną glebę

Należy pamiętać o wzbogaceniu gleby w pożyteczne bakterie z grupy PGPR (ang. Plant Growth Promoting Rhizobacteria), czyli bakterie wspomagające wzrost roślin, które działają antagonistycznie wobec patogenów za sprawą produkowanych metabolitów wtórnych. Podstawą pożytecznego działania delsol5bakterii z grupy PGPR jest efektywna kolonizacja korzeni roślin. Bakterie te korzystnie wpływają na kondycję oraz zdrowotność roślin poprzez wzmocnienie ich systemu korzeniowego i stymulacji silnego rozwoju strefy włośnikowej. Przykładem nawozu stymulującego rozwój bakterii z grupy PGPR jest preparat Delsol.

Aby zapewnić jak najlepsze warunki wzrostu i rozwoju rozsady, należy zadbać również o odpowiednią żyzność gleby oraz obecność kwasów humusowych, by podłoże było zasobne w składniki pokarmowe, substancję organiczną oraz żeby gleba posiadała odpowiednią strukturę zapewniającą poprawne właściwości powietrzno-wodne. W tym celu polecamy zastosować preparat Rosahumus.

image description

 

 

 

Zobacz też:

 http://doradztwowarzywnicze.pl/przygotowanie-rozsady-strategia-czesc-2/

Komentarze do artykułu:

Brak komentarzy

| Napisz swój komentarz

Napisz swój komentarz





− 4 = 2

Strona należy do Agrosimex Sp. z o. o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Strony internetowe - Larso.pl