TSW 2013 – Program konferencji warzywniczej

tsw 2013Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW są miejscem spotkań producentów warzyw z dystrybutorami i producentami środków chemicznych, materiału nasiennego, akcesoriów, maszyn i urządzeń. Zbliżająca się edycja targów to także okazja do wysłuchania wykładów naukowców i specjalistów z dziedziny warzywnictwa.  W tym roku targi odbędą się w dniach 19-20 lutego 2013 w Centrum Expo XXI, ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie.

TSW 2013 objęte patronatem

TSW 2013 objęte zostały honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Targi TSW 2013 są także targami partnerskimi Dni Ogrodnika w Gołuchowie. Patronat merytoryczny nad częścią konferencyjną sprawuje Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Program konferencji warzywniczej podczas TSW 2013

Warzywnictwo – uprawy polowe

  • 10.00 OTWARCIE

19 lutego 2013

Uprawa warzyw wysokiej jakości

  • „Ewolucja” w sposobach uprawy sałaty – Paweł Strauchmann, Marc Cellis, Rijk Zwaan
  • Aminokwasy w uprawie warzyw – Andrzej Zbroja, Tradecorp
  • Wystąpienie przedstawiciela firmy YARA

Uprawa warzyw dla przetwórstwa

  • Produkcja warzyw dla przetwórstwa, nowe tendencje – Jacek Malinowski, Syngenta
  • Kalafiory i brokuły wysokiej jakości na rynek warzyw świeżych i dla przemysłu przetwórczego – dr hab. Edward Kunicki, UR Kraków

20 lutego 2013

  • 10.00 OTWARCIE

Przechowalnictwo

  • Trendy w rozwoju przechowalnictwa warzyw – prof. dr hab. Franciszek Adamicki, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Uprawa cebuli i marchwi

  • Cebula – uprawa, nawożenie, nowe tendencje w uprawie – dr Tomasz Spiżewski, UP Poznań
  • Uprawa marchwi wysokiej jakości, programowanie i sterowanie produkcją – dr Włodzimierz Krzesiński, UP Poznań

Integrowana ochrona i produkcja

  • Możliwości zastosowania grzybów Trichoderma na nośnikach z materiałów organicznych w uprawie warzyw – dr Magdalena Szczech, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
  • Integrowana ochrona pomidorów i ogórków w uprawach polowych – dr Jan Sobolewski
  • Integrowana produkcja w teorii i praktyce – Piotr Borczyński, ODR Minikowo, Oddział w Zarzeczewie (Włócławek)

Warzywnictwo – uprawy pod osłonami

  • 10.00 OTWARCIE

19 lutego 2013

Zdrowie od początku uprawy

  • Choroby odglebowe w uprawie pomidorów, ogórków i papryki – dr hab. Czesław Ślusarski, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
  • Pepino Mosaic Virus – coraz większe zagrożenie upraw pomidora w Polsce, znaczenie „szczepionek” w krzyżowej ochronie przed PepMV – prof. dr. hab. Henryk Pospieszny, IOR-PIB Poznań
  • GSPP (Good Seed and Plant Practices) – najwyższy standard zdrowotności nasion pomidora – Paweł Strauchmann, Rijk Zwaan

Nawozy i fertygacja w uprawach pod osłonami

  • Uprawa pomidorów bez ryzyka (Micromix Bentley) – Andrzej Zbroja, Tradecorp
  • Wystąpienie przedstawiciela firmy Yara

Rynek, ceny, analizy

  • Rynek pomidorów i ogórków szklarniowych – analiza cen, prognozy – dr Bożena Nosecka, IERiGŻ Warszawa, dr Michał Trzęsowski, UP Poznań, WGRO Poznań

20 lutego 2013

  • 10.00 OTWARCIE

Z fizjologicznego punktu widzenia 

  • Fizjologiczne zaburzenia warzyw uprawianych pod osłonami – dr hab. Barbara Dyki, doc. dr hab. Jan Borkowski, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
  • Dojrzewanie papryki – fizjologia, sposoby stymulowania dojrzewania ­– dr Agnieszka Stępowska, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Obecne tendencje w uprawach szklarniowych

  • Energooszczędne sposoby ogrzewania obiektów ogrodniczych – prof. dr hab. Sławomir Kurpaska, UR Kraków
  • Wyzwania stojące przed sektorem produkcji szklarniowej – dr Krzysztof Fatel, dr Andrew Lee – doradcy techniczni Grodan®
  • Nawadnianie pod pełną kontrolą – Paweł Bonarek, Cultilene
  • Produkcja pomidora szklarniowego – tu już nie ma miejsca na błędy uprawowe – Wojciech Juńczyk, Syngenta

Uczestnicy konferencji otrzymują gratis materiały konferencyjne. Wstęp wolny

W ubiegłym roku było tak: