Verduro – aktywator odżywienia mineralnego oraz plonowania warzyw i ziemniaków

Właściwe odżywienie mineralne jest jednym z podstawowych czynników warunkujących optymalne plonowanie warzyw. W wielu przypadkach pomimo zastosowania odpowiednich dawek nawozów posypowych część zawartych w nich składników pokarmowych nie jest w dostatecznym stopniu pobierana przez rośliny np. na skutek niewłaściwego odczynu gleby, antagonistycznego oddziaływania jednych składników mineralnych w stosunku do innych, niewłaściwej wilgotności lub temperatury gleby ale również z powodu niedostatecznego rozwoju i aktywności systemu korzeniowego.

Odpowiedni dobór nawozów

Nie zawsze łatwo jest dostarczyć potrzebne składniki dolistnie dlatego idealnym rozwiązaniem są produkty, które nie tylko dostarczają roślinom potrzebnych składników mineralnych, ale jednocześnie aktywują ich pobieranie z gleby.

Zapewniają to produkty firmy Goëmar wytwarzane w oparciu o technologię PhysioActivator™ gwarantującą optymalne wykorzystanie składników aktywnych pozyskiwanych z Ascophyllum nodosum. Algi te są niezwykle bogatym źródłem substancji czynnych – oligosacharydów, aminokwasów, fitohormonów i witamin. Ta unikatowa i opatentowana technologia została opracowana przez francuską  firmę Goëmar od ponad trzydziestu lat specjalizującą się w produkcji  preparatów poprawiających odżywienie mineralne roślin.

Fizjoaktywatory – nawożą i aktywują pobieranie przez roślinę składników mineralnych z gleby

Fizjoaktywatory to o wiele więcej niż nawozy. Dzięki niezależnym badaniom naukowym wiadomo, że filtrat  z Ascophyllum nodosum – główny składnik fizjoaktywatorów aktywuje szereg procesów odgrywających kluczową rolę w uzyskaniu wysokiego plonu:

  • pobieranie składników pokarmowych poprzez zwiększenie aktywności odpowiedzialnych  za nie enzymów np. reduktazy azotanowej, fosfataz
  • syntezę chlorofilu i fotosyntezę

Możliwość precyzyjnego wyboru produktu spośród szerokiej oferty

Każdy z oferowanych fizjoaktywatorów zawiera również dodatkowe składniki mineralne dobrane tak, aby jak najlepiej dostosować dany produkt do potrzeb konkretnych upraw w określonych stadiach wzrostu i rozwoju. Wprowadzenie każdego z nich na rynek poprzedziło wiele doświadczeń przeprowadzonych w warunkach produkcyjnych, zarówno  w Polsce jak i w innych krajach.

Nowy nawóz – Verduro

W 2011 roku wprowadzamy na rynek preparat o nazwie Verduro. Ten fizjoaktywator podobnie jak wszystkie produkty firmy Goëmar został przygotowany w oparciu o unikatową i chronioną patentem technologię PhysioActivator™.  Verduro zawiera również mangan (78 g/L) i cynk (39 g/L) – mikroelementy, które wspomagają działanie składników organicznych preparatu.

Mangan aktywuje szereg enzymów biorących udział w podstawowych przemianach metabolicznych białek  i węglowodanów. Odgrywa ważną rolę w przebiegu szeregu procesów kluczowych dla plonowania roślin – fotosyntezie i asymilacji związków azotowych. Znana jest również jego rola w ograniczaniu niekorzystnego wpływu czynników stresowych na roślinę poprzez współdziałanie z enzymami wiążącymi powstające w komórkach  w warunkach stresu  wolne rodniki.  Wiadomo również, że rośliny optymalnie  zaopatrzone w mangan tworzą bardziej rozwinięty system korzeniowy a  mangan wpływa również pozytywnie na niektóre parametry jakościowe warzyw np. zawartość witaminy C, poprawia zdolność do zamrażania warzyw, ogranicza występowanie przebarwień ziemniaków powstających w trakcie procesów produkcji np. puree czy frytek.

Spośród warzyw najbardziej wrażliwe na niedobór są m.in. warzywa cebulowe, liściowe, kapustne i strączkowe. Duże zapotrzebowanie na mangan wykazują również ziemniaki.  Również cynk odgrywa ważną rolę w regulacji aktywności szeregu enzymów. Niedostateczne zaopatrzenie w cynk przejawia się wyraźnym skarłowaceniem roślin ponieważ mikroelement ten odgrywa ważną rolę w syntezie auksyn – fitohormonów odpowiedzialnych m.in. za wzrost wydłużeniowy komórek, co istotne wyraźnemu zmniejszeniu ulega powierzchnia liści co bezpośrednio przekłada się na spadek plonu. Właściwe zaopatrzenie w cynk jest szczególnie ważne w uprawie ziemniaków (wpływa pozytywnie na zawartość skrobi) a także roślin strączkowych czy cebuli.

Efekty stosowania: wzrost plonu i poprawa jakości upraw

Zastosowanie Verduro zapewnia „efekt zieloności” w uprawach, w których zastosowano preparat. Wyższa zawartość chlorofilu w liściach i bardziej wydajna fotosynteza w połączeniu z aktywnym pobieraniem składników pokarmowych z gleby bezpośrednio przekłada się na wzrost plonu i poprawę jego jakości. Terminy stosowania dobrano tak aby zapewnić optymalne odżywienie upraw w fazach kluczowych dla plonowania.

Skuteczność Verduro w uprawie warzyw potwierdzona doświadczeniami

Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń można stwierdzić, że zastosowanie Verduro wpływa pozytywnie na plonowanie różnych gatunków warzyw. W uprawie cebuli oprócz wzrostu plonu stwierdzono poprawę jego struktury – wyższy udział w plonie cebul o średnicy powyżej 50 i 70 mm. Podobne korzystny wpływ przyniosło zastosowanie go w uprawie porów. W uprawie warzyw liściowych Verduro wpływa pozytywnie na przyrost plonu spowodowane szybszym tempem przyrostu biomasy, jednocześnie dzięki bardziej wydajnej gospodarce azotowej nie obserwuje się wzrostu zawartości azotanów w roślinie, w niektórych doświadczeniach zanotowano nawet niższą zawartość tych związków w porównaniu z kontrolą.  W uprawie fasoli szparagowej rośliny wiążą więcej strąków, które równomierniej dorastają, notuje się też wyższy udział plonu handlowego bo mniej jest strąków zniekształconych lub o średnicach poniżej lub powyżej wartości preferowanej przez przemysł przetwórczy. Bardzo korzystnie wpływa też na plonowanie ziemniaków – obserwuje się wyraźną poprawę struktury plonu – spada udział bulw poniżej 35 mm a więc niehandlowych, bulwy są bardziej wyrównane co wraz ze wzrostem liczby bulw prowadzi do istotnego zwiększenia plonu. Pozytywny wpływ na wiązanie bulw był  szczególnie widoczny w warunkach suszy.

Podsumowując Verduro stanowi ciekawe uzupełnienie technologii uprawy różnych gatunków warzyw. Dzięki unikalnym właściwościom głównego składnika – homogenatu z alg Ascophyllum nodosum zapewnia aktywację kluczowych dla plonowania roślin procesów – odżywiania mineralnego i fotosyntezy co bezpośrednio przekłada się na wzrost plonu i poprawę jego jakości.

Małgorzata Pałasz