Delsol – biologiczny regenerator gleby

DelsolNa rynku polskim pojawił się Delsol, nawóz opracowany we francuskim Instytucie Badań Mikrobiologicznych. Nawóz zawiera azot organiczny oraz „Co-formulator” – zestaw substancji stymulujących rozwój w glebie bakterii Pseudomonas putidia i Pseudomonas fluorescens. Delsol poprawia żyzność gleby, przeciwdziałając wyjaławianiu i zapobiegając zmęczeniu gleby. Jak działa ten nawóz?

Bogate życie ryzosfery

Ryzosfera jest częścią gleby w kontakcie z korzeniami. Żyje w niej 100 razy więcej mikroorganizmów niż w pozostałych warstwach gleby. Jest ona więc miejscem wielu procesów wymiennych z rośliną. Bakterie, które się w niej rozwijają, są to tzw. rhizobakterie. Wśród tej specyficznej mikroflory Pseudomonas fluorescens i Pseudomonas putidia odgrywają kluczową rolę, wywierając działanie stymulujące na wzrost roślin i ochrony jej systemu korzeniowego przed atakami pasożytów.

Delsol_schemat działania

Właściwości te nazwano „PGPR” (Plant Growth Promoting Rhizobacteria), co oznacza rhizobakterie wywierające wpływ na wzrost roślin. Pseudomonas putida ułatwiają również kiełkowanie i wzrost sadzonek, otrzymały miano „EPR” (Emergence Promoting Rhizobacteria) rhizobakterie, które ułatwiają wzrost. Nawóz Delsol dostarcza substancji, które rozwijają aktywność właśnie tych mikroorganizmów.

Delsol_wyniki doświadczeń_cebula

Funkcje bakterii Pseudomonas putidia

Bakterie Pseudomonas putidia i Pseudomonas fluorescens pełnią funkcje naturalnego modyfikatora i regeneratora gleb, ponieważ aktywizują ich życie biologiczne, regulując skład mikroflory. Szczepy tych bakterii występują w glebie w warunkach naturalnych i odgrywają rolę „bioochraniacza”, jednak nie zawsze ich ilość jest wystarczająca.

Funkcja bioochronna bakterii Pseudomonas polega na wytwarzaniu związków chelatujących żelazo, tzw. sideroforów. Te bakteryjne chelaty wiążą żelazo z ryzosfery, zapewniając pulę żelaza potrzebną do optymalnego wzrostu roślin uprawnych. Żelazo jest składnikiem niezbędnym do rozwoju roślin uprawnych, chwastów oraz wszystkich mikroorganizmów, w tym bakterii i grzybów chorobotwórczych.

Wytwarzane przez bakterie Pseudomonas siderofory blokują dostępność żelaza dla szkodliwych grzybów, ograniczając ich rozwój, a tym samym zwiększając zdrowotność roślin uprawnych.

Oddziaływanie na stan gleb

Delsol, poprzez swój wpływ na rhizobakterie, przeciwdziała wyjaławianiu gleby, wspomaga procesy jej użyźniania i regeneracji, odblokowuje glebę z metali ciężkich i toksyn utrudniających prawidłowy wzrost i rozwój roślin. Zapobiega efektowi zmęczenia gleb. Bez odpowiedniej aktywności mikrobiologicznej gleby nie ma bowiem możliwości uzyskania wydajnych i dobrych jakościowo plonów.

Delsol_wyniki doświadczeń_cebula

Oddziaływanie na wzrost roślin

Nawóz ten rozwija aktywność mikrobiologiczną ryzosfery, wpływa na kiełkowanie nasion i rozwój korzeni, zwiększa przyswajanie przez rośliny składników pokarmowych, a dodatkowo stymuluje ich wzrost.

Delsol_wyniki doświadczeń_kukurydza

Oddziaływanie na wzrost odporności

Delsol dodatkowo wzmacnia naturalne mechanizmy obronne roślin, m.in. poprzez stymulowanie produkcji fitoaleksyn. Dzięki temu rośliny są bardziej odporne na działanie takich czynników chorobotwórczych, jak: Pythium spp., Phytophthora spp., Fusarium spp., Rhizoctonia solani, Phoma spp., Botrytis cinerea, Aphanomyces, Verticillium dahliae.

Stosowanie nawozu Delsol

Stosuje się w formie oprysku doglebowego lub we wczesnych fazach wzrostu roślin w dawce 1–3 l/ha w 300–500 l wody, w następujących uprawach:

  • drzewa i krzewy owocowe: 2–3 l/ha przed założeniem sadu, 1–2 l/ha w sadach owocujących
  • truskawki: przed założeniem plantacji 2–3 l/ha i owocujące 1–2 l/ha
  • warzywa: 1–2 l/ha
  • buraki cukrowe, kukurydza, rzepak ozimy, zboża: 1–2 l/ha
  • rośliny ozdobne: 3–6 ml/l wody

Delsolu nie należy mieszać ze środkami ochrony roślin, ale można stosować łącznie z innymi nawozami.

Krzysztof Zachaj

Polecane artykuły: