Cebula odwdzięczy się wysokim plonem

Osiągnięcie wysokiego i dobrego jakościowo plonu cebuli w dużym stopniu zależy od prawidłowego nawożenia. To warzywo nie ma zbyt wysokich wymagań pokarmowych, jednak są aspekty, na które trzeba zwracać szczególną uwagę. Jakie?

Na pewno bardzo istotne jest nawożenie fosforem, które należy prowadzić odpowiednio wcześnie, ponieważ składnik ten słabo przemieszcza się w glebie, oraz potasem. Ważne jest także zbilansowane nawożenie azotem, najlepiej w formie saletrzanej. Trzeba pamiętać, żeby nie przekraczać zalecanych dawek tego składnika, ponieważ może to wpłynąć na pogorszenie trwałości przechowalniczych cebuli. Przygotowanie stanowiska i dobór odmiany to oczywiste zagadnienia związane ze świadomą produkcją towaru najlepszej jakości.

Optymalny odczyn gleby

Dla cebuli optymalny odczyn to 6,5–7,0 dla gleb mineralnych i 5,5–6,5 dla torfowych. Jeśli pH jest poniżej referencyjnego, to należy zacząć od wapnowania podłoża. Dobór nawozów do neutralizacji odczynu zawsze zależy od klasy gleby oraz od zawartości w niej magnezu.

Aby mieć pewność co do kondycji gleby, warto wykonać analizę, w której zostanie określone pH i przynajmniej podstawowe składniki pokarmowe, takie jak P, K, Mg, S, Ca. W uprawie cebuli ważnymi mikroelementami są również Zn, Cu i Mn. Określenie N mineralnego również jest wskazane.

Analizę gleby wykonuje się w profilu do 40 cm, ponieważ cebula ma bardzo płytki system korzeniowy, tzw. wiązkowy, czyli większość korzeni rozwija się w 20–25-centymetrowej warstwie gleby. Na podstawie analizy opracowuje się zalecenia nawozowe, czyli bilansuje się różnicę składników pokarmowych, jaką należy uzupełnić w glebie, żeby doprowadzić ją do poziomu standardowego.

Wapń odżywczy a pH

Uregulowany odczyn gleby nie zawsze jest równoznaczny z tym, że cebula będzie miała pod dostatkiem wapnia odżywczego. Jego zawartość powinna wynosić minimum 1500 mg/l gleby.

Niedobór wapnia obniża odporność ścian komórkowych, przez co cebula jest bardziej podatna na ataki patogenów chorobotwórczych. Główki cebuli są drobniejsze i szybciej zachodzą procesy starzenia lub gnicia.

Aby uniknąć takich sytuacji, warto w programie nawożenia postawić na nawóz nowej generacji CaTs Tiosiarczan wapnia. Stosowany minimum 3 razy w sezonie w dawce 10–15 l/ha, w formie oprysku gleby lub fertygacji, dostarczy roślinom niezbędną ilość wapnia odżywczego i siarki. Dodatkowo CaTs ma doskonałe właściwości zapobiegające zasoleniu gleb, wpływa korzystnie na właściwości sorpcyjne oraz pełni funkcję inhibitora ureazy, czyli zapobiega stratom azotu.

Dobrym sposobem podania wapnia odżywczego do gleby jest nawóz Qrop Mix, stosowany w dawce 200 kg/ha w odstępie mniej więcej 2–3 tygodni po wschodach roślin.

Znaczenie próchnicy

Zawartość materii organicznej ma ogromne znaczenie w dobrym gospodarowaniu zasobami gleby. Wiąże się to nie tylko z efektywnym nawożeniem poprzez dbałość o kompleks sorpcyjny, ale również z gospodarką wodną. Ma to szczególne znaczenie w ostatnich gorących latach przy bardzo dużym deficycie wodnym, który sięga blisko 300 mm – zwłaszcza w regionie Wielkopolski.

Można więc śmiało stwierdzić, że odpowiedni poziom materii organicznej nie tylko zapobiega utracie wody, ale również powoduje, że kompleks sorpcyjny jest w stanie zatrzymywać naładowane dodatnio jony (np. Ca2+, Mg2+), z których w późniejszym czasie mogą skorzystać rośliny.

W celu utrzymania gleby próchnicznej zaleca się coroczne stosowanie obornika, np. Petro 330 ST bio, i nawozów z kwasami humusowymi, np. Rosahumusu, który zawiera ich aż 85%. Produkty te działają już w pierwszym roku po ich zastosowaniu.

Zasolenie i chlorki

Cebula jest wrażliwa na zasolenie gleby i chlorki. W przeszłości problem zasolenia gleb był rzadko spotykany. Niestety w ostatnich dwóch latach – z powodu braku wystarczającej ilości opadów, nadmiernego stosowania nawozów mineralnych i herbicydów – pojawia się on coraz częściej w uprawach polowych. Warto więc monitorować glebę pod tym kątem.

Nie poleca się stosowania nawozów opartych na soli potasowej przed sadzeniem cebuli. Najbardziej efektywnym nawożeniem ograniczającym zasolenie i wprowadzanie form chlorkowych jest stosowanie nawozów bezchlorkowych, opartych na siarczanie potasu lub saletrze potasowej, takich jak Rosafert lub Qrop Complex Top K. Dodatkowo formy siarczanowe wnoszą siarkę, która jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym w uprawie cebuli. Oczywiście najlepiej dobierać dawki i formy nawozów w oparciu o analizę gleby.

Mikroelementy i biostymulacja

Mikroelementy, na które należy zwrócić szczególną uwagę przy nawożeniu cebuli, to:

  • cynk,
  • miedź
  • i mangan.

Niestety, w trakcie sezonu trudno dostrzec objawy ich niedoborów, które mają wpływ nie tylko na zdrowotność cebuli, ale również na jakość plonu. W ocenie wizualnej często niedobory mikroelementów mogą przypominać choroby wirusowe.

Kiedy zatem stosować mikroelementy?

Lepiej zapobiegać powstaniu objawów, niż je leczyć. Jeśli gleba ma nieodpowiedni odczyn pH i jest uboga w próchnicę, uznaje się za niezbędne stosowanie nawozów mikroelementowych w oprysku nalistnym, np. Mikrostaru Complex, lub pojedynczych nawozów z gamy Mikrostar, które są w 100% chelatowane EDTA.

Biostymulacja ma ogromne znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy panują warunki stresowe, tzn. rośliny są narażone na

  • zimno,
  • suszę,
  • poparzenia słoneczne
  • lub herbicydowe.

Jeśli plon ma być wysoki i dobrej jakości, w programie nawożenia nalistnego nie może zabraknąć Maralu. Gdy siewki słabo rosną, brakuje światła, jest chłodno, świetne działanie pobudzające zapewnia mieszanka nawozów zawierających tytan i krzem, czyli ASX Tytan plus i ASX Krzem plus.

Krzysztof Zachaj, Iwona Polewska-Jankowiak