Fosfiron Cu i Mg wpomaga integrowaną ochronę cz. I

Czym jest Integrowana Ochrona?

Integrowana ochrona stanowi podstawowy dział integrowanej produkcji i uwzględnia wykorzystanie – w sposób zrównoważony – postępu technologicznego i biologicznego w uprawie, ochronie i nawożeniu roślin przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa środowiska przyrodniczego i żywności. Bezpieczeństwo żywności ma szczególne znaczenie w spożywaniu warzyw i owoców, które są uznane za synonim zdrowia i właściwego odżywiania. Istotą integrowanej ochrony roślin warzywnych jest uzyskiwanie wysokich plonów dobrej jakości, w optymalnych warunkach uprawy, w sposób niezagrażający naturalnemu środowisku i zdrowiu człowieka. W ochronie integrowanej w możliwie największym stopniu wykorzystuje się naturalne mechanizmy biologiczne i fizjologiczne roślin, wspierane przez racjonalne wykorzystanie konwencjonalnych, naturalnych i biologicznych środków ochrony roślin oraz nawozów dolistnych, które stymulują naturalne mechanizmy obronne. Na rynku znajduje się duża liczba nawozów dolistnych, środków wspomagających wzrost i stymulujących odporność na choroby. Niestety, tylko niewielka ich liczba posiada wiarygodne, potwierdzone obiektywnymi badaniami jednostek naukowych w Polsce opinie i zalecenia dla praktyki, uznawane przez wielu producentów warzyw i owoców. Powszechnie znane są nawozy zawierające związki: fosforynowe, krzemu, magnezu, miedzi, wapnia czy jonów srebra.

Fosfiron Cu – zawartość składnikówFosfiron Cu

Jednym z dostępnych na rynku nawozów dolistnych jest Fosfiron Cu – koncentrat nawozowy do dokarmiania dolistnego, doglebowego i fertygacji roślin ogrodniczych i rolniczych. Nawóz zawiera 10,5% azotu (N) całkowitego rozpuszczalnego w wodzie, 24% pięciotlenku fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w wodzie i 4% miedzi (cu) rozpuszczalnej w wodzie.

 Fosfironu miedziowego unikatowy mechanizm działania

Mechanizm działania Fosfironu Cu jest wielokierunkowy;

  • działa jako efektywny środek odżywczy, uzupełniający niedobory fosforu i miedzi, zwłaszcza w okresie generatywnego rozwoju rośliny (kwitnienia, owocowania), rozwoju systemu korzeniowego,
  • zwiększa odporność na stresy termiczne i siedliskowe oraz stymuluje mechanizmy obronne roślin.

Ważną funkcją nawozu jest jego oddziaływanie fungistatyczne na patogeny, czyli opóźnianie wzrostu komórek patogenu oraz tworzenie się zarodników infekcyjnych. To powoduje wydzielanie przez patogeny tzw. Metabolitów stresu – licznych związków chemicznych, które dają sygnał roślinie do wydzielania przeciwciał oraz wzmacniania struktur błon komórkowych. Jedną z reakcji roślin jest wydzielanie fitoaleksyn – ciał odpornościowych. Obecność w nawozie jonów miedzi zwiększa jego właściwości profilaktyczne w porażaniu rośliny przez patogeniczne bakterie.

Choroby bakteryjne – poważne zagrożenie dla upraw warzywnych

Choroby bakteryjne roślin warzywnych i innych stanowią w ostatnich latach poważne i trudne do opanowania zagrożenia chorobowe. Brak jest środków bakteriobójczych do ochrony roślin warzywnych i innych, stąd stosowanie nawozów dolistnych zawierających związki miedzi czy srebra stanowi jedyną alternatywę ochrony przed tymi chorobami. Ważną zaletą jest możliwość łącznego stosowania nawozów dolistnych – w tym także Fosfironu Cu – z wieloma konwencjonalnymi środkami grzybobójczymi w dawkach obniżonych lub stosowanych przemiennie, co jest zgodne z systemem integrowanej uprawy i ochrony roślin.

bakter kancia rosliny

Badania Instytutu w Skierniewicach

W Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach prowadzone są badania pozwalające ocenić przydatność wielu środków alternatywnych. W tym także specjalistycznych nawozów dolistnych, jak Fosfiron cu, który posiada wcześniej opisane właściwości nawozowe w stymulacji wzrostu oraz ochronie ogórków w uprawie polowej i innych roślin warzywnych przed chorobami. uzyskane wyniki badań zestawiono w tabelach poniżej.

fos Cu bakteryjna kanciasta plamistość ogórek  fos Cu ogórek mączniak rzekomyfos cu plonowowanie ogórek

Nawóz dolistny Fosfiron cu wykazał wyższą od fungicydu referencyjnego przydatność w stymulacji wzrostu i ochronie ogórka w uprawie polowej przed mączniakiem rzekomym i bakteryjną kanciastą plamistością. Skuteczność fungicydalnego bakteriobójczego działania nawozu może być propozycją dla programu integrowanej uprawy i ochrony ogórków przed mączniakiem rzekomym i bakteriozą. uzyskane wyniki badań potwierdzają liczne doniesienia od producentów roślin ogrodniczych (warzywnych i sadowniczych) w rejonach towarowej uprawy w Polsce.

Prof. dr hab. Józef Robak

Zobacz także: Fosfiron Cu i Mg wspomaga Integrowaną Ochronę cz. II