Kalafiory i brokuły pod ochroną – (cz.1)

W ciągu ostatnich lat można zaobserwować systematyczny wzrost powierzchni oraz zmiany w strukturze upraw brokułów i kalafiorów, które są obecnie jednymi z najbardziej popularnych warzyw kapustnych. Związane jest to przede wszystkim ze zwiększającym się popytem na róże świeże i mrożone, zarówno na potrzeby przemysłu przetwórczego w kraju, jak i ze zwiększonym zapotrzebowaniem eksportu.

Kłopoty w uprawie fot.3

Klimat Polski, zwłaszcza w okresie letnim, nie jest zbyt sprzyjający uprawie tych warzyw. Związane jest to głównie z wysokimi temperaturami, jakie panują latem, oraz zjawiskami atmosferycznymi: burze, długo trwające opady deszczu oraz grad mogą doprowadzić do pogorszenia jakości róż.

Wymagania uprawowe brokuła i kalafiora

Brokuły i kalafiory, jak wszystkie kapustne, preferują gleby o wysokiej kulturze, zasobne w próchnicę i kwasy humusowe, wilgotne i przepuszczalne. Są to m.in.: mady próchnicze, lessy, czarnoziemy. Oprócz odpowiedniego podłoża czynnikiem niezbędnym dla prawidłowego wzrostu roślinfot.2 jest temperatura: jeżeli jest zbyt wysoka w okresie tworzenia róż, może doprowadzić do dalszego wytwarzania liści zamiast wiązania róży. Kalafiory i brokuły, tak jak inne kapustne, negatywnie reagują na niską intensywność światła. Do prawidłowego wzrostu tych warzyw niezbędne jest nawadnianie. W okresie długo trwającej suszy liście tych warzyw pokrywają się grubym nalotem woskowym, róże są małe i niewyrośnięte, a głąb może ulec stwardnieniu. Okresem o największym zapotrzebowaniu na wodę jest, oczywiście, faza wykształcania i wzrostu róż oraz czas po wysadzeniu rozsady na miejsce stałe. Należy pamiętać, że nadmiar wody może być szkodliwy tak samo jak jej brak.

Kalafiory i brokuły pod ochroną

Kiła kapusty

Najbardziej szkodliwą chorobą w uprawie wszystkich warzyw kapustnych jest kiła kapusty. Sprawcą jej jest Plasmodiophfot.5ora brassicae. Charakterystycznym objawem kiły kapusty są narośle tworzące się na korzeniach roślin oraz placowe więdnięcia roślin na polu. Aby zniwelować ryzyko wystąpienia tej choroby w uprawie, należy:

  • przestrzegać płodozmianu,
  • nie uprawiać warzyw w monokulturze
  • wybierać odmiany, które wykazują odporność lub tolerancję na tę chorobę.

W przypadku chemicznej ochrony przed kiłą kapusty, przed sadzeniem rozsady lub przed sianiem nasion doglebowo można zastosować preparat: Altima 500 SC w dawce 2 l/ha. Korzystnym zabiegiem jest także moczenie korzeni rozsady w roztworze wodnym z preparatem Topsin M 500 SC(25 ml/1 l wody) lub podlewanie rozsady przed wysadzeniem roztworem Altima 500 SC (0,005%). W przypadku wysadzenia na miejsce stałe roślin można wykonać zabieg zapobiegawczy preparatem Ernia (0,75%; 2,5 l/ha).

Natomiast po zauważeniu pierwszych objawów należy opryskiwać interwencyjnie produktem Ernia (w dawce 8 l/ha) + Cauli Active Start (2,5 l/ha). Przed sadzeniem roślin można użyć nawozu azotowo- wapniowego Perlka, który poprzez swoje właściwości poprawia zdrowotność i produkcyjność gleb. Nawóz ten redukuje leczebność szkodliwych organizmów glebowych nicieni szkodników oraz Pythium spp., Phytophthora, Rhizoctonia, Plasmodiophora brassicae. Nawóz ten należy zastosować w dawce 700–1000 kg/ha.

Czerń krzyżowych

Kolejną również groźną chorobą jest czerń krzyżowych (alternarioza kalafiorów), która powodowana jest przez grzyby fot.6Alternaria brassicae oraz A. brassicicola. Objawy można zaobserwować na dolnych i najstarszych liściach. Pojawiają się na nich nekrotyczne, ciemnobrunatne plamki z charakterystycznymi żółtymi obwódkami, a z czasem na powierzchni tych plam można zaobserwować nalot trzonków konidialnych. Takie porażone liście ulegają nekrozie i zamierają.

Aby nie dopuścić do strat w uprawie spowodowanych wystąpieniem tego patogenu, należy wykonać 2–3 zbiegi co 7–10 dni po zaobserwowaniu pierwszych objawów. Warzywnicy do tego celu mają do wyboru szeroką gamę produktów, m.in. Amistar 250 SC w dawce 0,8 l/ha, Rovral Aquaflo 500 SC (0,7–1 l/ha), Signum 33 WG (0,75–1 kg/ha), Topsin M 500 SC (1 l/ha) oraz Zato 50 WG (0,25 kg/ha).

Mączniak rzekomy kapustnych

Mączniak rzekomy kapustnych, powodowany przez Peronospora parasitica, stanowi istotne  uprawy brokułów i kalafiorów. Główne objawy można zaobserwować na starszych liściach w postaci oliwkowożółtych plam – w obrębie tych przebarwień po spodniej stronie liści można dostrzec nalot zarodników konidialnych grzyba. Ta choroba jest najbardziej niebezpieczna w okresie tworzenia róż oraz w czasie produkcji rozsady. Porażone przez mączniaka siewki ulegają zniszczeniu, natomiast porażone liście opadają.

Preparaty stosowane w ochronie roślin przed alternariozą działają kompleksowo – również chronią plantacje przed mączniakiem. Natomiast na rozsadniku w celu zapobiegania wystąpieniu tego patogenu należy zastosować preparat Ridomil Gold MZ 67,8 WG w dawce 2 kg/ha, który działa układowo i kontaktowo. Środek Amistar Opti 500 SC zastosowany w dawce 2–2,5 l/ha skutecznie ogranicza rozwój grzyba, wykazując działanie kontaktowe i systemiczne. Preparat Armetil M 72 WP zawiera dwie substancje aktywne: mankozeb i metalaksyl i wykazuje wysoką skuteczność przeciwko alternariozie oraz mączniakowi rzekomemu w uprawach roślin warzywnych. Do zaprawiania nasion przed tą chorobą warto użyć preparatu zaliczanego do grupy naturalnych środków biologicznych – Septovital 200 SL, który zawiera wyciąg z grejpfruta.

Zobacz też: https://doradztwowarzywnicze.pl/kalafiory-i-brokuly-pod-ochrona-cz-2/