Komunikat warzywniczy BSC z dnia 16.08.2012 – szkodniki i choroby

ZAGROŻENIE SZKODNIKAMI W UPRAWACH WARZYW:

Aktualne są zalecenia dotyczące zwalczania szkodników na:

  • wszystkich gatunkach warzyw – padające deszcze sprzyjają ślimakom, które w pochmurne dni żerują również w ciągu dnia
  • warzywach kapustnych – gąsienic bielinka kapustnika, bielinka rzepnika, piętnówki kapustnicy, błyszczki jarzynówki , śmietki kapuścianej, mszycy kapuścianej
  • cebuli, porachśmietki cebulanki, wciornastka tytoniowca

ZAGROŻENIE CHOROBAMI W UPRAWACH WARZYW:

Na pomidorach polowych istnieje zagrożenie wystąpienia szarej pleśni, alternariozy i zarazy ziemniaka – należy wykonywać zabiegi dozwolonymi środkami. Środek Mildex 711,9 WG skutecznie chroni pomidory przed zarazą ziemniaka i alternariozą. Należy stosować zabiegi przy pogodzie pochmurnej co tydzień a w okresie upałów co 10 dni.
Cebula jest też zagrożona przez mączniaka rzekomego, gdzie także skutecznym środkiem jest Mildex 711,9 WG lub Infinito 687,5 SC. W rejonach gdzie były opady gradu poleca się wykonanie zabiegu zabezpieczającego środkami chroniącymi przed szarą pleśnią i zgnilizną szyjki.
Kapusta głowiasta zagrożona przez czerń krzyżowych. Objawy to pojawiające się ciemne plamki z koncentrycznie ułożonymi pierścieniami. Skutecznym środkiem, jest np. Zato 50 WG w dawce 0,25 kg/ha.