Maral niezbędny w każdym gospodarstwie

Zmienna pogoda – wiosenne przymrozki, latem bardzo wysokie temperatury – i deficyt wody, a w konsekwencji zahamowane wzrost i plonowanie roślin to czynniki stresogenne dla upraw, z którymi producenci warzyw coraz częściej mają do czynienia. Warto przygotować się na takie sytuacje. Jak?

Dobrym rozwiązaniem jest wybór nawozu, który pomoże złagodzić skutki stresu i zapewnić prawidłowy metabolizm roślin oraz uzyskać wysokie i  dobre jakościowo plony nawet w trudnych warunkach.

W 2018 roku na polski rynek trafił niezwykle popularny we Włoszech nawóz organiczno- mineralny Maral. W sezonie 2019 w okresie wiosennych przymrozków na wielu plantacjach w Polsce stosowano ten środek w celu zabezpieczenia upraw przed skutkami niskich temperatur lub by zabezpieczyć rośliny przed utratą turgoru w efekcie wysokich temperatur – jak się okazało, z sukcesem.

Obiekt Plon (t/ha)
Kontrola 24,25
Maral 3 x 0,75 31,98

MARAL – bogaty skład

Co wyróżnia Maral na tle innych nawozów i zapewnia jego wysoką skuteczność w sytuacjach stresu roślin? To pierwszy w Polsce nawóz biostymulujący procesy życiowe roślin zawierający w składzie tak wiele komponentów, jakimi są:

  • NPK 6-6-5 i Zn (1%),
  • ekstrakt z alg morskich: Ascophyllum nodosum, Laminaria digitata, Fucus ssp.,
  • fitohormony (gibereliny, cytokininy, auksyny, betaina, poliaminy),
  • aminokwasy, witaminy (kwas foliowy, B1, B3, B6),
  • kwas alginowy, mannitol, jod.

Maral przeznaczony jest do nawożenia dolistnego i fertygacji w dawkach od 0,75 do 2 l/ha.

Ekstrakt z alg morskich pozyskiwany w ekskluzywnej technologii Ryzea wzbogacony został fenylopropanoidami (prekursorami kwasu salicylowego), kwasami fulowymi i humusowymi.

W składzie Maralu jest dodatek NPK o zrównoważonym stosunku azotu, fosforu i potasu oraz cynku, aby – poza działaniem biostymulującym wzrost i rozwój oraz pobudzającym naturalną zdolność roślin do obrony w sytuacjach stresowych – produkt odżywiał uprawę poprzez dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych.

Czynniki chelatujące Ryzea (kwas alginowy i wolne aminokwasy) promują wchłanianie składników odżywczych z gleby i ich translokację do tkanek roślinnych. Kwas alginowy zapewnia także bardzo dobrą przyczepność nawozu do liści przy zabiegu nalistnym, zwiększając jego skuteczność.

Aminokwasy w nawozie tworzą organiczne połączenia ze składnikami pokarmowymi, zdecydowanie podnosząc ich przyswajalność przez rośliny. Hormony roślinne pochodzenia naturalnego zawarte w Ryzea mają działanie biopromocyjne na wszystkich etapach rozwoju roślin.

Auksyny i cytokininy wpływają na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego roślin, zwłaszcza na rozwój korzeni włośnikowych, które są odpowiedzialne za pobierania składników pokarmowych i wody z gleby.

Po zastosowaniu nawozu Maral system korzeni bocznych jest większej grubości i długości. Cytokininy mają również wpływ na transport i szybkość przemieszczania się składników odżywczych do wszystkich narządów roślin, zarówno tych nadziemnych, jak i korzeni.

Gibereliny natomiast mają ogromny wpływ między innymi na promowanie obfitego kwitnienia i owocowania. Odpowiedzialne są za stymulację podziału komórek, zwiększenie wzrostu łodygi, indukcję i stymulację wytwarzania kwiatów i żywotność pyłku.

Fenylopropanoidy są prekursorami kwasu salicylowego, odpowiedzialnego za system odporności SAR. Sygnał oporności przenoszony jest z punktu infekcji do całej rośliny.

W rzeczywistości kwas salicylowy może przemieszczać się z jednej części rośliny do drugiej, krążąc z sokami komórkowymi (wykazuje działanie systemiczne) i tym sposobem działa w całej roślinie, generując jej odporność na różnego rodzaje sytuacje stresowe, takie jak susza, wysokie temperatury czy atak patogenów powodujących choroby.

Kwas salicylowy odgrywa również ważną rolę w mechanizmach tolerancji na stres wodny przez rośliny. Ma on rzeczywiście pozytywny wpływ na:

  • parametry fotosyntezy,
  • potencjał wodny liści,
  • zawartość wody w komórkach
  • i aktywność enzymów antyoksydacyjnych.

 

MARAL – dla zdrowia

Maral zawiera także jod, który jest niezbędnym mikroelementem dla ludzi, ponieważ jest podstawowym składnikiem hormonów tarczycy, które regulują wzrost i rozwój organizmu.

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że niedobór tego pierwiastka w organizmie może być jedną z głównych przyczyn wad układu odpornościowego lub nawet powodować uszkodzenie centralnego obwodowego układu nerwowego.

Głównym źródłem spożycia jodu jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jednakże zawartość jodu jest wysoka tylko w niektórych produktach, zwłaszcza w rybach.

Producent nawozu, włoska firma Agriges, stworzyła i opatentowała technologię „Ioditech”, która gwarantuje zawartość w Maralu 12 ml jodu/l, w celu poprawy jego właściwości agronomicznych oraz pomocy rolnikowi w uzyskaniu żywności o wyższej wartości odżywczej.

Poza tym zawarty w nawozie jod wabi owady zapylające nad plantacje, gdzie był wykonany zabieg dolistny Maralem Jod wpływa także na tempo przemiany materii.

Odżywia w sposób zrównoważony roślinę z efektami trwającymi przez cały sezon wegetacyjny. Bioaktywuje metabolizm roślin dzięki obecności ekstraktów z wodorostów uzyskanych za sprawą ekskluzywnej technologii Ryzea. Indukuje w sposób naturalny, bezpieczny i skuteczny endogenną odporność roślin.

Stosowanie Maralu wpływa korzystnie na ilość i jakość plonów oraz na zawartość witaminy C, dzięki czemu zdecydowanie poprawia się opłacalność upraw nawet w ekstremalnie niekorzystnych warunkach atmosferycznych.

 

Iwona Polewska-Jankowiak, Krzysztof Zachaj