Przygotowanie rozsady – strategia (cz. 2)

W pierwszej części artykułu zostały przybliżone podstawowe zagadnienia dotyczące produkcji rozsady. Autor przedstawił w nim kwestie dotyczące właściwości fizycznych i chemicznych podłoża, które powinny być uwzględniane przez warzywników na pierwszym etapie produkcji roślin. W pierwszej części opisano również skuteczne metody prawidłowego przygotowania podłoża pod względem higienicznym i fitosanitarnym dla rozsady. Poniżej zostaną opisane czynności wraz z niezbędnymi narzędziami, które powinny być wykorzystane na kolejnym etapie procesu produkcyjnego rozsady.

Zaprawianie nasion

Przed wysianiem nasiona powinny być zaprawione, aby zabezpieczyć młode rośliny przed działaniem szkodników orazseptovital-5 patogenów glebowych powodujących np. zgorzel siewek przedwschodową i powschodową, fytoftorozy. Ponadto zaprawianie nasion może zmniejszyć ilość zabiegów chemicznych wykonywanych w czasie sezonu wegetacyjnego. W tym celu do ochrony nasion można wykorzystać dostępną na rynku zaprawę pod nazwą Zaprawa Nasienna T 75 DS/WS do zaprawiania na sucho lub sporządzania zawiesiny wodnej. Warto wykorzystać preparat Septovital 200 SL zawierający wyciąg z grejpfruta, charakteryzujący się silnym działaniem bakteriobójczym oraz grzybobójczym wobec czynników chorobotwórczych, który dodatkowo wzmacnia system obronny młodych roślin.

Wielodoniczki i palety rozsadowe

Dzięki wprowadzeniu na szeroką skalę do produkcji rozsady:cylinder

  • wielodoniczek (multiplatów)
  • palet rozsadowych,
  • kostek torfowych.

Możliwe jest wyprodukowanie bardzo dużej ilości rozsady bez pikowania i uszkodzenia systemu korzeniowego młodych roślin. Rozsada z bryłą korzeniową uprawiana w wielodoniczkach i kostkach torfowych jest znacznie bardziej odporna na uszkodzenia, np. podczas mechanicznego sadzenia, co zapewnia dalszy wzrost roślin bez nadmiernego stresu. Uzyskanie zdrowej rozsady o wysokiej kondycji i wigorze, dobrze ukorzenionej, uprawianej w wielodoniczkach, zależy głównie od zapewnienia roślinom odpowiedniego światła, temperatury i wilgotności. Trzeba zadbać o właściwe warunki wilgotnościowe, ponieważ w mniejszej objętości komory multiplatu podłoże szybciej wysycha. Wielodoniczki i kostki torfowe są doskonałe do produkcji warzyw o dosyć krótkim okresie rozwoju, m.in. sałaty. Natomiast w przypadku warzyw ciepłolubnych o dłuższym okresie wegetacji, jak np. pomidor, papryka, ogórek, zaleca się używać do produkcji rozsady doniczek lub tzw. cylindrów doniczkowych. Wynika to z faktu, że system korzeniowy tych roślin wymaga więcej „przestrzeni” do wzrostu i prawidłowego rozwoju niż w pojedynczej jednostce multiplatu. Tym samym prawdopodobieństwo uszkodzenia włośników korzeni np. pomidora podczas wysadzania z doniczki jest niewielkie.kostki

Po co hartować?

W celu przystosowania rozsady do warunków panujących po wysadzeniu na miejsce stałe, wykonywany jest zabieg hartowania, poprzez działanie niekorzystnymi czynnikami, m.in.:

  • obniżeniem temperatury,
  • ograniczeniem podlewania,
  • wywołaniem suszy fizjologicznej.

 

Zobacz też:

https://doradztwowarzywnicze.pl/przygotowanie-rozasady-strategia-cz-3/